De Paragnost
Hadden ze in 1964 in Blokker ooit kunnen bedenken dat The Beatles in 2023 met een nieuw nummer zouden uitkomen?
Met behulp van inmiddels niet meer de meest recente AI-technieken is de zang-stem van John Lennon tot leven gebracht, en in de videoclip zelfs de gehele band. Dat kan AI wel, maar zelfs AI kan nog geen greintje toekomst voorspellen.
De redactie van Nieuwsblad Hoorn is sinds vorige week op zoek naar een paragnost.
Ik snap het wel. De lezers hebben in deze donkere tijden wel behoefte aan wat lichtpuntjes.
Om het leed te verzachten, zal ik vandaag als ziener optreden en hen vertellen dat we daarvoor het revolutionaire Artificial Generative Intelligence gaan gebruiken. Leonard Cohen schreef ook over de toekomst, een vrij donkere, dat wel. Daar kies ik als paragnost niet voor.
Als waarzegger ben ik alleen in de business van het voorspellen van prettige vooruitzichten. Waar Jules Verne en Buckminster Fuller het stokje hebben laten liggen, pak ik dat vandaag op als invalparagnost.
Nu is het voor mij natuurlijk, met geen tot zeer weinig paragnostische ervaring, moeilijk deze verantwoordelijkheid op mij te nemen. En aangezien de marmot uit de film Groundhog Day ook niet echt om de hoek uit zijn holletje komt, heb ik met hoge uitzondering toestemming van mijn dochter om haar hamster mij te laten influisteren.
Goed, het duurde even voordat ik door de dagelijkse knabbels en babbels kon prikken, maar uiteindelijk werd ik toch flink bevestigd in wat ik al dacht: ook deze hamster voelt een nieuwe tijd aankomen waarin AGI de hoofdnoot zal kraken.
Voor de zekerheid vroeg ik of zij ook nooit had gedacht dat een Westfriese band met een nummer over bloemkool in de Top 2000 zou staan. "Klopt," zei ze, "dat kon zelfs ik niet aan zien komen." Maar goed, volgens de makers van 'Back to the Future' zouden we in 2015 al lang in vliegende auto’s rijden, uh, vliegen.
We willen graag in de toekomst kijken, maar we hebben het natuurlijk helemaal niet nodig om de toekomst te voorspellen. Er is behoefte aan oplossingen, grote oplossingen voor grote problemen. En die komen er, dat kan ik je voorspellen. Het is het een of het ander: of we zijn gedoemd tot 'The Future' van Leonard Cohen of de tijden veranderen resoluut. Dat is het mooie van crises: het moet wel!