Muggeziften

Knokkelkoorts

De tijgermug is gespot in Hoorn. 

Ik had altijd al een hekel aan die teringmuggen, maar voor de tijgermuggen zou ik ook nog echt bang kunnen zijn. Niet dat ze tuberculose zouden verspreiden, maar wel tropische infectieziekten zoals knokkelkoorts. Knokkelkoorts. Dat bekt niet echt lekker. 

Corona had tenminste nog een lekkere zingende klank. Maar gelukkig horen we dat liedje steeds minder. Als je bij Qmusic vierenzestigduizend euro kunt winnen door te raden dat het duwen van een coronatestvloeistofbuisje in een kartonnen houder klinkt als een coronatestvloeistofbuisje dat in de kartonnen houder wordt geduwd, mag je wel concluderen dat het 'serieuze' er vanaf is. 

Krijg de corona!

Kunnen we dan eindelijk ons vocabulaire uitbreiden met het scheldwoord corona? "Wat een coronaweer!" of "Krijg de corona!" of "Wat een coronazooi!". Mwa, klinkt ook niet echt lekker. 

De pest, met zijn luttele vier letters, heeft inmiddels honderden jaren aan ballotage van frustratie-uiters doorstaan. Klinkt ook beter: “Krijg de pest.” Het is beknopt, to the point en het heeft een een harde, korte klank zodat je voldoende volume kunt maken wanneer je de omgeving in een zo kort mogelijke tijd op de hoogte wilt brengen van dat je de bus gemist hebt of iets dergelijks. 

Fonetisch ‘sjips’

In het Engels voldoet deze vergane ziekte niet: "Get the Plague", dat hoor je ze nooit roepen. Het Engelse woord "shit" gebruiken we wel maar is bij mij sinds het begin van het vaderschap geëvolueerd naar een ander Engels woord "chips". Fonetisch ‘sjips’. Sjips zijn dan wel ongezond maar verwijzen niet direct naar een ernstige ziekte. 

Een jongen in de klassenapp van mijn dochter strooide met een zekere ziekte die ik nog niet in de mond durf te nemen. Het voldoet aan meerdere harde en korte klanken, en vergaan is het zeker nog niet. 

Onbehouwen appgedrag

Hij had kunnen kiezen tussen woorden als pest, shit, tuberculose of misschien beter nog knokkelkoorts. In ieder geval had er, denk ik, nagenoeg geen ophef ontstaan over zijn evengoed onbehouwen appgedrag. Hij zou wel verwijderd zijn uit de appgroep aangezien hij daar sowieso niet thuishoorde. 

Laten we maar hopen dat het ergens in deze eeuw niet zo erg meer is als jongeren het, tot nu toe door mij vermeden, woord als een willekeurig bijvoeglijk naamwoord gebruiken.

Geen zin in lezen? Kijk en luister!


 

Lees de krant digitaal >>