De babbelbaan

Ze zeggen dat als je tijdens een potje pokeren niet al in het eerste halfuur weet wie de verliezer is, je ervan uit kunt gaan dat je dat zelf bent. Ik ben nooit echt goed in poker geweest. 

Trefbal

Met trefbal was ik vroeger ook niet bepaald een uitblinker. Je kunt je sowieso afvragen waarom kinderen elkaar met ballen moeten bekogelen. Als je een soort verkapte vorm van contactsport wilt integreren in het gymnastiekcurriculum van de basisschool, kun je net zo goed jiu-jitsu, judo of karate gaan implementeren. Dan hebben ze er nog wat aan. 

En probeer maar eens een ‘real life’ scenario te bedenken waarin de beste optie is om iemand raak te gooien met een bal zonder dat de bal daarna daadwerkelijk ergens in moet. 

Zoals jezelf in een donker steegje verdedigen door een trefbal uit je tas te pakken om vervolgens de belager zo raak mogelijk te raken. Nou ja, misschien werkt het wel voor handballers. 

Banenzwemmen

Zwemmen gaat me wel goed af. Onlangs timede ik een baantje van 25 meter in bijna onder de 20 seconden. Dat lukt natuurlijk niet met de schoolse schoolslag waarmee je je hoofd boven water houdt zodat, na het zwemmen, je haar nog droog is. 

Wel lukt dat door het juiste zwembrilletje aan te schaffen zodat je door je hoofd onder water te houden snelheid kunt maken. En dan af en toe boven water ademhalen natuurlijk. 

De juiste baan

Om sporters in de juiste baan te leiden, zet zwembad de Waterhoorn bordjes bij de gebaande stukken neer met teksten als ‘snelle schoolslag’ en ‘snelle borstcrawl’. Hoe snel ‘snel’ is, is tot nu toe ongedefinieerd. 

Misschien is het als net bij pokeren. De definitie voor snel weet je pas als je de hele tijd wordt ingehaald. Een derde baan is vernoemd naar de echte snelheidsduivels: die is voor de ‘doorzwemmers’. Waarschijnlijk bedoeld als motivatiekreet.

Dobberen

En er is nog een vierde baan! Na de zwemelende klanken van Skyradio in de kleedruimtes, moet je oppassen dat je niet per ongeluk via het trappetje in de ‘babbelbaan’ stapt. 

Ja, het vierde bordje zegt namelijk ‘babbelbaan’. Daar beland je waarschijnlijk als je door trefbal zo’n hekel aan sport hebt gekregen, dat je besloten hebt om in plaats van met je lichaam te bewegen, dobberend het huishouden door te spreken. 

Binnenkort kan je weer banen trekken in buitenzwembad de Wijzend. Daar hebben ze geen babbelbaan. Nee joh, in 5 graden water valt er weinig te bepraten. Doorzwemmen!

Over de schrijver
Timber Povee is een creatieve duizendpoot. Zijn passie voor schrijven en muziek ontstond al op jonge leeftijd, met verhalen vanaf zijn tiende en een gitaarvaardigheid ontwikkeld vanaf zijn twaalfde. Deze vroege creatieve uitingen hebben hem geleid naar muzikale projecten zoals Vanonder en Olieplatform, die variëren van Nederlandstalige blues en rock tot akoestische Gipsy Jazz. Na een periode als docent, heeft Timber zijn liefde voor muziek onderwezen door een eigen gitaarschool in Hoorn op te richten. Ondernemerschap heeft hem de waarde van marketing laten zien, wat hem ertoe heeft gebracht om andere ondernemers te helpen met hun online communicatie en webhostingdiensten. Als auteur heeft Timber zijn creativiteit toegepast in het schrijven van 'Knippen in het Engels', een woordenboek voor kappers, gebaseerd op een idee van zijn kapster. Kijk Maar Even" is de titel van zijn recentste boek en het gaat over het schrijfproces. Zijn talent voor het vertellen van verhalen komt ook naar voren in zijn blog, waar hij sinds 2018 korte verhalen, anekdotes en filosofisch getinte observaties deelt. Deze schrijft hij voornamelijk in de trein, terwijl hij door het land reist als ZZP'er. Sinds 2023 heeft Timber zijn schrijftalent ingezet als columnist voor het Hoorns Nieuwsblad, waar hij een humoristische en soms brutale kijk op de wereld deelt. Als bestuurslid van Stichting Kunst in de Kas sinds 2017, blijft hij bijdragen aan het creatieve landschap door een platform te bieden voor regionale kunstenaars. Kortom, Timber Povee is een creatieve kracht met een divers scala aan talenten en een passie om anderen te helpen in hun eigen creatieve en ondernemende reizen.