Paris a le

Grenzen verleggen

Kinderen worden pubers wanneer ze op zoek gaan naar grenzen en nieuw gedrag uitproberen. Op die manier vormen ze vanzelf hun identiteit. Maar daar krijg je natuurlijk wel gedoe van.

Grenzen verleggen Uiteraard omdat grenzen de neiging hebben zich moeilijk te laten verleggen en de meesten om hen heen zich liever vasthouden aan ‘oud’ gedrag. En dit ‘oude’ gedrag is waarschijnlijk een resultaat van eerder opgezochte grenzen en eerder uitgeprobeerd gedrag. Niet voor niks zegt het spreekwoord: jong geleerd is oud gedaan.

Dat Hoorn vroeger aardig wat grenzen heeft opgezocht, dat mag duidelijk zijn. En dat resulteert nu in oud gedrag. Of beter gezegd, oud denken. Dat bleek wel toen ik las dat we in Hoorn te maken hebben met een identiteitscrisis en dat het college op zoek is naar een duidelijke identiteit voor Hoorn.

Stokbrood en rosé

Parijs bijvoorbeeld niet. Althans, ik kan me het niet voorstellen. Iedereen weet dondersgoed waarom ie naar Parijs gaat, of juist niet. Ik heb in Parijs ook nog nooit een slogan gezien, zoals bijvoorbeeld ‘Paris a le’. Een paar oude pakhuizen En als Parijs het al ‘a’, dan heeft ze stokbrood, rosé, een eiffeltoren, montmartre en een notre dame. Dat is, denk ik, de crisis, Hoorn heeft niets. Nou ja, een haven, een paar oude pakhuizen en een gloednieuw stadsstrand.

Oh ja, in Parijs hebben ze ook musea, hbo's en universiteiten. En vertelt het Louvre het ‘verhaal’ van Parijs? Welnee, daar hangt alleen maar een van de beroemdste schilderijen van de wereld. Hoorn heeft wel kunstwerken maar die liggen in een loods en blijven daar voorlopig nog wel even.

Dan rest er een ding

Maar als je niks hebt en niet het gevoel hebt van waarde te zijn dan is dat is precies waar een crisissende puber last van heeft. Het gevoel nergens bij te horen, geen idee wat je nou eigenlijk aan ‘t doen bent, en waarom besta je überhaupt op deze planeet?

Dan rest er nog maar een ding. Om verder te kunnen, heb je misschien een nieuwe naam nodig, nieuwe kleren, of een nieuwe mantra, of een verrijking, of een ontdekking. Waardoor je bestaan niet leeg maar gevuld is. Ik ontdekte als tiener gitaarspelen.

Timber heeft het

Als ik een button opgeplakt had met de tekst ‘Timber heeft het', dan… Nou, dan had de gemiddelde fantasierijke puberklasgenoot daar wel raad mee geweten.


Ga naar krant -->


Screenshot van krant column Paris a le door Timber Povee in Hoorns nieuwsblad 7 maart 2024

Over de schrijver
Timber Povee is een creatieve duizendpoot. Zijn passie voor schrijven en muziek ontstond al op jonge leeftijd, met verhalen vanaf zijn tiende en een gitaarvaardigheid ontwikkeld vanaf zijn twaalfde. Deze vroege creatieve uitingen hebben hem geleid naar muzikale projecten zoals Vanonder en Olieplatform, die variëren van Nederlandstalige blues en rock tot akoestische Gipsy Jazz. Na een periode als docent, heeft Timber zijn liefde voor muziek onderwezen door een eigen gitaarschool in Hoorn op te richten. Ondernemerschap heeft hem de waarde van marketing laten zien, wat hem ertoe heeft gebracht om andere ondernemers te helpen met hun online communicatie en webhostingdiensten. Als auteur heeft Timber zijn creativiteit toegepast in het schrijven van 'Knippen in het Engels', een woordenboek voor kappers, gebaseerd op een idee van zijn kapster. Kijk Maar Even" is de titel van zijn recentste boek en het gaat over het schrijfproces. Zijn talent voor het vertellen van verhalen komt ook naar voren in zijn blog, waar hij sinds 2018 korte verhalen, anekdotes en filosofisch getinte observaties deelt. Deze schrijft hij voornamelijk in de trein, terwijl hij door het land reist als ZZP'er. Sinds 2023 heeft Timber zijn schrijftalent ingezet als columnist voor het Hoorns Nieuwsblad, waar hij een humoristische en soms brutale kijk op de wereld deelt. Als bestuurslid van Stichting Kunst in de Kas sinds 2017, blijft hij bijdragen aan het creatieve landschap door een platform te bieden voor regionale kunstenaars. Kortom, Timber Povee is een creatieve kracht met een divers scala aan talenten en een passie om anderen te helpen in hun eigen creatieve en ondernemende reizen.