Storm Henk

Buitendijks

Als kind stond ik met mijn nieuwe schoenen in drijfzand in een enorme bouwkuil op het onbewoonde visserseiland. De bouw kon beginnen want het schiereiland, ooit bewoond door Hoornse vissers, was nu voor het gewone volk ook bewoonbaar verklaard. Althans voor de waaghalzen die buitendijks durfden te gaan wonen. 

Een verlept crackertje

In eerste instantie wilde ik in deze column gaan schrijven over het feit dat er vaak geen reet gebeurt in januari. Dat we ironisch genoeg met veel poeha rond twaalf uur 's nachts het ‘nieuwe’ jaar ingaan om vervolgens met onze vingers in onze neuzen verveeld door het raam naar de regen te staan staren en te hopen dat de lente snel ontspringt. En dat je hier en daar nog een verlept crackertje hoort afgaan, maar dat het een nieuw jaar is er al niet meer toe doet. 

De spuigaten

Maar nee, het loopt de spuigaten uit. En gelukkig maar want dat was ditmaal wel nodig. Bewoners aan het IJssel- en Markermeer beginnen de diepe betekenis achter dit spreekwoord steeds beter te leren kennen. 

Dat er flink wat te spuien viel, hadden ze te danken aan storm Henk en aan wind Coby, of Annie, ik weet het niet meer. 

Een naam voor de storm

Maar hoe dan ook, waarom moeten winden en stormen per se namen hebben? En dan ook nog namen van mensen? ChatGPT heet toch ook niet Karel? 

Goed, de AI-chatbot van Google heet Bard. Maar er is niemand die Bard heet. Bard is dan ook geen naam maar een ander woord voor Keltische dichter en/of zanger (net als bij Asterix en Obelix). Ik dwaal af. 

Hebben ze bij het weer zo een lage dunk van ons mensen dat ze een stevige storm of wind, die ons vaak alleen maar ellende bezorgt, ook maar gewoon als een pasgeboren baby beschouwen en een naam geven?

Lekker dan voor alle mensen die Henk heten, zoals mijn vader. Een windhoos de naam Henk gaan geven is net zo debiel als je kind Stoel te gaan noemen. Ergens kan ik wel begrijpen dat weerprofessionals opgewonden raken van meteorologische natuurverschijnselen zoals tornado's, de ijstijd, bliksem of het noorderlicht. Maar goed, wie ziet er niet de schoonheid in van een mooie zonsopgang? 

Het is dan ook niet voor niets dat sommige kinderen Storm, Bliksem of Zonnestraaltje genoemd worden. Toch denk ik niet dat mijn vader vernoemd is naar een onweersbui.

Ga naar krant -->


Tekst van de column Storm Henk door Timber Povee, zoals gepubliceerd in het Hoorns Nieuwsblad op 11 januari 2024, waarin de naamgeving van stormen en winden wordt besproken.

Over de schrijver
Timber Povee is een creatieve duizendpoot. Zijn passie voor schrijven en muziek ontstond al op jonge leeftijd, met verhalen vanaf zijn tiende en een gitaarvaardigheid ontwikkeld vanaf zijn twaalfde. Deze vroege creatieve uitingen hebben hem geleid naar muzikale projecten zoals Vanonder en Olieplatform, die variëren van Nederlandstalige blues en rock tot akoestische Gipsy Jazz. Na een periode als docent, heeft Timber zijn liefde voor muziek onderwezen door een eigen gitaarschool in Hoorn op te richten. Ondernemerschap heeft hem de waarde van marketing laten zien, wat hem ertoe heeft gebracht om andere ondernemers te helpen met hun online communicatie en webhostingdiensten. Als auteur heeft Timber zijn creativiteit toegepast in het schrijven van 'Knippen in het Engels', een woordenboek voor kappers, gebaseerd op een idee van zijn kapster. Kijk Maar Even" is de titel van zijn recentste boek en het gaat over het schrijfproces. Zijn talent voor het vertellen van verhalen komt ook naar voren in zijn blog, waar hij sinds 2018 korte verhalen, anekdotes en filosofisch getinte observaties deelt. Deze schrijft hij voornamelijk in de trein, terwijl hij door het land reist als ZZP'er. Sinds 2023 heeft Timber zijn schrijftalent ingezet als columnist voor het Hoorns Nieuwsblad, waar hij een humoristische en soms brutale kijk op de wereld deelt. Als bestuurslid van Stichting Kunst in de Kas sinds 2017, blijft hij bijdragen aan het creatieve landschap door een platform te bieden voor regionale kunstenaars. Kortom, Timber Povee is een creatieve kracht met een divers scala aan talenten en een passie om anderen te helpen in hun eigen creatieve en ondernemende reizen.