Het nieuwe geluk
21 september 2023 
1 min. leestijd

Het nieuwe geluk

Hanensoep

Mijn moeder zag bij de Ekoplaza een pot biologische hanensoep staan met rechtsboven op het etiket het woord "Geluksvogel". Ze plaatste een foto in de familie-app, uiteraard vanwege de grappige tegenstelling. Echter denk ik niet dat Ekoplaza de humor ervan inziet.

Op het etiket is een bejaarde haan te zien die met een beginnend stadium van dementie naast zijn volkoren maïskorrels staat te pikken. Dan is het de tijd om in de soep te belanden.

Le coq heureux

Duurzame soep van de haan die toch nog een functie krijgt in de kipindustrie aangezien bijna niemand coq au vin maakt met de daadwerkelijke coq (Frans voor haan). Je zou denken dat de echte gelukkige, le coq heureux, de haan zou zijn die niet in de soep belandt.

In de bio-industrie belanden de coqs, voordat er überhaupt al sprake is van soep, al vrij vroeg in de versnipperaar, waarna ze ongetwijfeld ook ergens in ondefinieerbare kippenproducten te proeven zijn. De hanen wordt in ieder geval verder lijden bespaard. De geluksvogels.

Scheef pikken

En dan vraag ik me af hoe dat in de biologische industrie gaat, en met name avec les coqs heureux. Wie bepaalt hoe lang het gelukkige leven van de coq duurt voordat hij in de soep belandt?

Of laten ze hem gewoon net zolang scheef pikken tot dat hij door zijn hanenpoten zakt, of sterven ze meestal een zachte dood in hun slaap? Mijn opa stierf in zijn slaap, de geluksvogel.

Maar wanneer ben je dan echt een geluksvogel, als kip, haan of kalkoen, of überhaupt als dier?

In trage pas

Vroeger hadden we thuis een kat die in zijn laatste jaren door ouderdom van voren niet meer wist dat hij van achter niet meer op de kattenbak zat. Regelmatig liep hij in trage pas vast tussen de deur en de muur omdat hij onderhand deuren niet meer van muren kon onderscheiden. Dus het werd tijd voor een spuitje. De geluksvogel.

Kalkoenen resort

Op Thanksgiving krijgen een of twee kalkoenen gratie van de Amerikaanse president, en mogen ze even bijkomen in een speciaal kalkoenen resort. De geluksvogels. Echter, bezwijken ze meestal een paar maanden later alsnog. Toch pechvogels.

Deze maand is een goede vriend van mij overleden. Te snel, te jong, en nog veel meer te's. De familie, vrienden en collega's: pechvogels.

De ceremonie was mooi en afgeladen vol met liefdevolle pechvogels. Wat was ie toch een geluksvogel!


Geen zin in lezen? Kijk en luister!


Lees de krant digitaal >>

Screenshot van Timber Povee's column getiteld


Over de schrijver
Timber Povee is een creatieve duizendpoot. Zijn passie voor schrijven en muziek ontstond al op jonge leeftijd, met verhalen vanaf zijn tiende en een gitaarvaardigheid ontwikkeld vanaf zijn twaalfde. Deze vroege creatieve uitingen hebben hem geleid naar muzikale projecten zoals Vanonder en Olieplatform, die variëren van Nederlandstalige blues en rock tot akoestische Gipsy Jazz. Na een periode als docent, heeft Timber zijn liefde voor muziek onderwezen door een eigen gitaarschool in Hoorn op te richten. Ondernemerschap heeft hem de waarde van marketing laten zien, wat hem ertoe heeft gebracht om andere ondernemers te helpen met hun online communicatie en webhostingdiensten. Als auteur heeft Timber zijn creativiteit toegepast in het schrijven van 'Knippen in het Engels', een woordenboek voor kappers, gebaseerd op een idee van zijn kapster. Kijk Maar Even" is de titel van zijn recentste boek en het gaat over het schrijfproces. Zijn talent voor het vertellen van verhalen komt ook naar voren in zijn blog, waar hij sinds 2018 korte verhalen, anekdotes en filosofisch getinte observaties deelt. Deze schrijft hij voornamelijk in de trein, terwijl hij door het land reist als ZZP'er. Sinds 2023 heeft Timber zijn schrijftalent ingezet als columnist voor het Hoorns Nieuwsblad, waar hij een humoristische en soms brutale kijk op de wereld deelt. Als bestuurslid van Stichting Kunst in de Kas sinds 2017, blijft hij bijdragen aan het creatieve landschap door een platform te bieden voor regionale kunstenaars. Kortom, Timber Povee is een creatieve kracht met een divers scala aan talenten en een passie om anderen te helpen in hun eigen creatieve en ondernemende reizen.