AI, ai, ai

ChatGPT

Als je nog niet gehoord hebt van ChatGPT, of andere toepassingen van kunstmatige intelligentie voor het grote publiek, dan loop je al flink achter de feiten aan. Het gaat wat ver om te zeggen dat je onder een steen hebt geleefd, maar blijf wel opletten, hè!

Nee hoor, het is niet te doen. De aard van kunstmatige intelligentie is juist dat het veel te snel gaat voor ons eenvoudige stervelingen. Het is met onze 'natuurlijke' intelligentie niet bij te houden. Het proberen te begrijpen van een zelflerende computer is een zinloze exercitie.

Omleidingsbordjes

Een andere zinloze exercitie is als fietser, die dagelijks pendelt tussen het doolhof Kersenboogerd en Zwaag/Risdam, de omleidingsbordjes proberen te volgen.

Bordjes met een U erop, of een O, of een P, of een W. Of met de tekst 'Uitspanning' erop. Ik wil niet naar de Uitspanning, waar ligt dat überhaupt? En wat betekent een U met drie strepen erop?

Amsterdamse taferelen

Deze onkraakbare codetaal heeft tot nu toe geleid tot Amsterdamse taferelen, waar fietsers hun eigen route creëren. Over stoepen, door instortende tunnels, dwars door archeologische afgravingen op de Westerblokker, over voetgangersoversteekplaatsen en door het Boezelbos.

Van de week fietste ik achter een meneer op een elektrische fiets aan over de paadjes van een tot dan toe onbegaan Blokkers grondgebied (Boezelbos dus). We mondden uit bij de afgraving op de Westerblokker waar de archeologen twee kakelverse stoepen uit de grond hadden getoverd. Een van de archeologen hielp hem even met de zware fiets (komt door de accu) over het ravijn te tillen, waarna de meneer zijn weg kon vervolgen over het voetpad langs de paardjes.

Output op de input

Ondertussen had ik hem ingehaald, maar uiteindelijk stonden we allebei tevergeefs te wachten op een groen teken van het voetgangerslicht. Dat stond namelijk uit. Blijkbaar hadden deze stoplichten inmiddels ook toegang tot een vorm van kunstmatige intelligentie die ook geen output had op de input: "Fietser staat voor een voetgangerslicht."

Het GPT-3.5-model

Op een bord las ik: 'Weg afgesloten tot medio 16 juni.' Ik vroeg het even aan het GPT-3.5-model. Input: "Wat vind jij van deze tekst?"

Chat GPT vond het een prima constructie. Huh? Toch even doorvragen. Input: “Maar medio juni is toch hetzelfde als 16 juni?"

Output: "Je hebt gelijk, ‘medio juni’ verwijst naar het midden van de maand juni, wat meestal rond de 15e tot 20e van de maand ligt. Dus inderdaad, ‘medio juni’ valt ongeveer samen met 16 juni. Bedankt voor de opheldering!"

Input: "Ben ik nu slimmer dan AI? (heel kort antwoord graag)"

Output: "Nee."


Geen zin in lezen? Laat je voorlezen!


Lees de krant digitaal >>

Timber Povee's column in Hoorns Nieuwsblad getiteld 'AI, ai, ai' gepubliceerd op 1 juni 2023


Over de schrijver
Timber Povee is een creatieve duizendpoot. Zijn passie voor schrijven en muziek ontstond al op jonge leeftijd, met verhalen vanaf zijn tiende en een gitaarvaardigheid ontwikkeld vanaf zijn twaalfde. Deze vroege creatieve uitingen hebben hem geleid naar muzikale projecten zoals Vanonder en Olieplatform, die variëren van Nederlandstalige blues en rock tot akoestische Gipsy Jazz. Na een periode als docent, heeft Timber zijn liefde voor muziek onderwezen door een eigen gitaarschool in Hoorn op te richten. Ondernemerschap heeft hem de waarde van marketing laten zien, wat hem ertoe heeft gebracht om andere ondernemers te helpen met hun online communicatie en webhostingdiensten. Als auteur heeft Timber zijn creativiteit toegepast in het schrijven van 'Knippen in het Engels', een woordenboek voor kappers, gebaseerd op een idee van zijn kapster. Kijk Maar Even" is de titel van zijn recentste boek en het gaat over het schrijfproces. Zijn talent voor het vertellen van verhalen komt ook naar voren in zijn blog, waar hij sinds 2018 korte verhalen, anekdotes en filosofisch getinte observaties deelt. Deze schrijft hij voornamelijk in de trein, terwijl hij door het land reist als ZZP'er. Sinds 2023 heeft Timber zijn schrijftalent ingezet als columnist voor het Hoorns Nieuwsblad, waar hij een humoristische en soms brutale kijk op de wereld deelt. Als bestuurslid van Stichting Kunst in de Kas sinds 2017, blijft hij bijdragen aan het creatieve landschap door een platform te bieden voor regionale kunstenaars. Kortom, Timber Povee is een creatieve kracht met een divers scala aan talenten en een passie om anderen te helpen in hun eigen creatieve en ondernemende reizen.