Rollator

Twee fitte gezonde mensen

Laatst fietste ik met mijn dochter op weg naar huis over het fietspad van Hoorn naar Zwaag. Het regende gelukkig niet en zo konden we even lekker bijkletsen over wat zij die dag allemaal beleefd had. Het duurde niet lang voordat we werden onderbroken door maar liefst twee rinkelende fietsbellen van twee ‘oude’ mensen op de fietsen achter ons. Die waren namelijk op de elektrische fiets waardoor de ietwat vreemde situatie ontstond dat twee bijna bejaarden twee fitte gezonde mensen wilden inhalen.

Spartamet

Ik kan mij nog herinneren dat oude mensen gebaat waren met een Spartamet. Met die aftakelende spieren, versleten knieën en hartklachten kun je natuurlijk wel wat hulp gebruiken. Daar helpt ook de rollator bij. Moeilijk lopende bejaarden kunnen door de rollator toch nog lopend door het leven. Maar wordt je wel eens ingehaald door een bejaarde achter een rollator? Nee, wel als ze in een elektrisch aangedreven rolstoel voorbij razen natuurlijk.

Waarom moeten oude mensen sneller?

Ja, jonge fitte mensen worden wel eens ingehaald door oude mensen in een elektrische rolstoel. Mijn opa had er ook een. Daar reed hij in, omdat elke stap pijn deed omdat ie half werd opgevreten door alle ziektes die hij had. Ja, dan mag je best aanspraak doen op elektrisch aangedreven vervoermiddelen. Maar waarom moeten oude mensen sneller door het leven dan jonge mensen? Nou ja, jong. Zooo jong ben ik ook weer niet, maar ik fiets wel!

De fitste mensen

Een van mijn beste vrienden is een van de fietste mensen van Nederland. Sorry, ik bedoel natuurlijk fitste mensen! Ja echt! Daar zijn landelijke tests voor. Maar ik denk niet dat ze je een rondje Zwaag/Blokker laten fietsen op een elektrische fiets. Begrijp me niet verkeerd, ik wil ook best een elektrische fiets: zo’n snelle zwarte. Voor het geval het in de polder weer eens tyfus hard waait en je wind tegen op de heenweg hebt én de terugweg. Maar ik dwaal af.

Altijd braaf aan de kant

Die twee oudjes achter ons wilden er langs. Waarom? Omdat ze sneller bewogen dan wij. Ik denk dat ze ook niet langzamer konden, dat kan waarschijnlijk domweg niet op een elektrische fiets. Tot aan toen ging ik altijd braaf aan de kant, ondertussen organiserend wie er dan voor zou gaan, ik of mijn dochter. Na de zoveelste keer dat ik gestoord werd terwijl ik de dag met haar even aan het bijkletsen was, was ik er klaar mee.

 “Nee”, zei ik. “Ik ga niet weer aan de kant voor oude mensen op een elektrische fiets. Ga op een gewone fiets fietsen!” 

Mijn dochter had het schaamrood al op haar gezicht staan. Oh nee, wat doet papa nou weer… Maar ik hield vol. En de oude mensen bleven er opvallend rustig onder, moet ik zeggen.


Geen zin in lezen? Laat je voorlezen!Lees de krant digitaal >>

Screenshot van Timber Povees column met de titel Rollator in Hoorns Nieuwsblad op 4 mei 2023.Over de schrijver
Timber Povee is een creatieve duizendpoot. Zijn passie voor schrijven en muziek ontstond al op jonge leeftijd, met verhalen vanaf zijn tiende en een gitaarvaardigheid ontwikkeld vanaf zijn twaalfde. Deze vroege creatieve uitingen hebben hem geleid naar muzikale projecten zoals Vanonder en Olieplatform, die variëren van Nederlandstalige blues en rock tot akoestische Gipsy Jazz. Na een periode als docent, heeft Timber zijn liefde voor muziek onderwezen door een eigen gitaarschool in Hoorn op te richten. Ondernemerschap heeft hem de waarde van marketing laten zien, wat hem ertoe heeft gebracht om andere ondernemers te helpen met hun online communicatie en webhostingdiensten. Als auteur heeft Timber zijn creativiteit toegepast in het schrijven van 'Knippen in het Engels', een woordenboek voor kappers, gebaseerd op een idee van zijn kapster. Kijk Maar Even" is de titel van zijn recentste boek en het gaat over het schrijfproces. Zijn talent voor het vertellen van verhalen komt ook naar voren in zijn blog, waar hij sinds 2018 korte verhalen, anekdotes en filosofisch getinte observaties deelt. Deze schrijft hij voornamelijk in de trein, terwijl hij door het land reist als ZZP'er. Sinds 2023 heeft Timber zijn schrijftalent ingezet als columnist voor het Hoorns Nieuwsblad, waar hij een humoristische en soms brutale kijk op de wereld deelt. Als bestuurslid van Stichting Kunst in de Kas sinds 2017, blijft hij bijdragen aan het creatieve landschap door een platform te bieden voor regionale kunstenaars. Kortom, Timber Povee is een creatieve kracht met een divers scala aan talenten en een passie om anderen te helpen in hun eigen creatieve en ondernemende reizen.