Kaasschaaf

Vier jaar geleden kwam ik in de bieb een boek tegen van twee journalisten: 'Blokker - Hoe het imperium de familie ontglipt'. Beter gezegd: Blokker was destijds bijna failliet, hoe had dat toch kunnen gebeuren?

En nu zijn ze gevallen. Het verschil is dat toen nog iemand het wilde kopen. Nu niet. De adviseur die Blokker toen al bijstond, zegt nu in het NHD: “De formule is gewoon achterhaald.” No shit!

Natuurlijk zou ik talloze voorbeelden kunnen geven van hoe achterhaald de Blokker-formule is. Maar die kennen we allemaal, neem ik aan. Toch? Oké, ik kan het niet laten. Eentje dan.

De vitrine

Bij de Etos of het Kruidvat kun je zo een elektrische tandenborstel uit het schap pakken en naar de kassa lopen. Bij Blokker moet je eerst een medewerker zo ver zien te krijgen de fietsketting te ontgrendelen waarmee het arme apparaat aan de muur zit vastgeketend. Niet zo heel lang geleden lagen de huishoudelijke apparaten nog in een afgesloten vitrine. Bij de vraag of je de staafmixer even mocht vasthouden, ging de manager naar achteren om de sleutel te halen. Alsof je bij de juwelier vraagt of je de kroonjuwelen daarachter het 3 cm glas even buiten in het daglicht mag bekijken.

Action

Een vriend van mij zei: “ De Action is mijn favoriete winkel, ze hebben zo’n beetje alles wat ik nodig heb!” Geldt voor mij ook. Met behulp van Wikipedia duik ik even in het verleden.

Zo’n 125 jaar geleden werd de eerste Blokker-winkel opgericht. De naam? De Goedkoope IJzer en Houtwinkel. De winkel aan het Breed in Hoorn groeide snel, en al gauw had het bedrijf meerdere panden. Goedkoop en overal winkels. Eigenlijk een soort Action!

In het boek komt een scène voor waarin een van de inkopers een berg keukengerei op de vergadertafel kiepert en vraagt: "Waar denk je dat ik dit vandaan heb?" De rest gokken een beetje lacherig: Xenos? Blokker? Marskramer? Het antwoord is "Action." En heel goedkoop!

Nadat de bestuursvoorzitter een kaasschaaf pakt en moeiteloos dubbel buigt, is het duidelijk dat Blokker niets van Action aan gaat trekken.

Het heeft niet geholpen. Ik kijk uit naar het volgende boek van die journalisten. Misschien wordt het dan: 'Action - De truc met de kaasschaaf'

Over de schrijver
Timber Povee is een creatieve duizendpoot. Zijn passie voor schrijven en muziek ontstond al op jonge leeftijd, met verhalen vanaf zijn tiende en een gitaarvaardigheid ontwikkeld vanaf zijn twaalfde. Deze vroege creatieve uitingen hebben hem geleid naar muzikale projecten zoals Vanonder en Olieplatform, die variëren van Nederlandstalige blues en rock tot akoestische Gipsy Jazz. Na een periode als docent, heeft Timber zijn liefde voor muziek onderwezen door een eigen gitaarschool in Hoorn op te richten. Ondernemerschap heeft hem de waarde van marketing laten zien, wat hem ertoe heeft gebracht om andere ondernemers te helpen met hun online communicatie en webhostingdiensten. Als auteur heeft Timber zijn creativiteit toegepast in het schrijven van 'Knippen in het Engels', een woordenboek voor kappers, gebaseerd op een idee van zijn kapster. Kijk Maar Even" is de titel van zijn recentste boek en het gaat over het schrijfproces. Zijn talent voor het vertellen van verhalen komt ook naar voren in zijn blog, waar hij sinds 2018 korte verhalen, anekdotes en filosofisch getinte observaties deelt. Deze schrijft hij voornamelijk in de trein, terwijl hij door het land reist als ZZP'er. Sinds 2023 heeft Timber zijn schrijftalent ingezet als columnist voor het Hoorns Nieuwsblad, waar hij een humoristische en soms brutale kijk op de wereld deelt. Als bestuurslid van Stichting Kunst in de Kas sinds 2017, blijft hij bijdragen aan het creatieve landschap door een platform te bieden voor regionale kunstenaars. Kortom, Timber Povee is een creatieve kracht met een divers scala aan talenten en een passie om anderen te helpen in hun eigen creatieve en ondernemende reizen.