Kleren van de keizer
27 juli 2023 
2 min. leestijd

Kleren van de keizer

Stadsmuren

Vroeger had Hoorn stadsmuren. De muren zijn lang geleden vergaan en nu, 600 jaar later, heeft Hoorn een stadsstrand en een stadsboulevard. We hebben onze fysieke stadsverdediging zo langzamerhand ingeruild voor fysieke stadsrecreatie. Ze zijn niet meer nodig, de muren om ons te verdedigen.

Behalve bij het fietstunneltje van de westerblokker naar de kersenboogerd dan. Daar houdt een klein peloton van zandzakken nu al 4 maanden stilletjes de wacht. Tevergeefs, want een beetje fietser schrikt niet zo snel van stilstaand zand. Die denkt: “Fuck it” of misschien wel “Ah, stadsrecreatie!” en fietst vervolgens verder over de stoep waar ondertussen door een lekkende zak een klein dependanceje stadstrand ontstaan is.

Een nieuw stadhuis

Er wordt flink aan de weg getimmerd in 2023 in Hoorn. Zo ook aan de Nieuwe Steen.

“Ah fijn, ze gaan een mooi nieuw stadhuis neerzetten!” dacht ik toen ik 4 maanden geleden langs fietste en de bouwplaats net vorm gekregen had. Weg met die dakpanpanelen, die mij om een of andere reden aan gefileerde zeebaars filet doen denken, en weg met die betonnen ijsschotsen. En dan kunnen ze ook meteen een tiental andere zogenaamde kunstzinnige objecten in Hoorn een schop geven. Zoals de snoepjesboot op het water in het Risdammerpark.

Betonnen ijsschotsen

Dat is een typisch voorbeeld van kunst waarbij de kunstenaar blij is dat ie niet in dezelfde gemeente woont als zijn creatie en er niet meer naar om hoeft te kijken. Of bijvoorbeeld schoon te maken. Ik ben geen voorstander van referenda maar in dit geval: vraag gewoon eens aan de mensen die in de buurt wonen, of ze het ook zo mooi vinden!

Maar nee, er worden helemaal schoppen gegeven. Tot mijn schrik zag ik in de daaropvolgende langsfietsmomenten dat er netjes om het gemeentegebouw heen werd gerommeld, en ook om de betonnen ijsschotsen.

Zeeën van tijd

En ik denk de reden te weten. In Coronatijd, toen zekere ambtenaren zeeën van tijd over hadden, is het pand gedeeltelijk aangewezen als gemeentelijk monument. Daarom. Maar waarom? Hoorn is een VOC stad, toch geen PVC stad? Wat is er zo bijzonder aan grijze, betonnen bedenksels uit de jaren 80? Mijn voorstel: als het echt niet anders kan, zet er een stuk of wat betonnen pinguïns bij.

"Hee, kijk, de keizer loopt in zijn blootje!"

Jaha, en dan straks in oktober: de grote onthulling. De krant erbij, de fotograaf erbij, de architect erbij, de burgemeester erbij en de zekere ambtenaren erbij. En de burgers erbij uiteraard. Die tijd over hebben dan. En hopelijk een jonge geest die zich nog geen onzin op de mouw heeft laten spelden en roept: "Hee, kijk, de keizer loopt in zijn blootje!"

Iedereen houdt de adem in maar plots wordt zijn kreet beantwoord. "Dat is gewoon dat lelijke gebouw wat er altijd al stond met gefileerde zeebaars en betonnen ijsschotsen. Maar dan nu met parkeergarage en betonnen pinguïns!”


Geen zin in lezen? Bekijk en luister hieronder!


  


Lees de krant digitaal >>


Over de schrijver
Timber Povee is een creatieve duizendpoot. Zijn passie voor schrijven en muziek ontstond al op jonge leeftijd, met verhalen vanaf zijn tiende en een gitaarvaardigheid ontwikkeld vanaf zijn twaalfde. Deze vroege creatieve uitingen hebben hem geleid naar muzikale projecten zoals Vanonder en Olieplatform, die variëren van Nederlandstalige blues en rock tot akoestische Gipsy Jazz. Na een periode als docent, heeft Timber zijn liefde voor muziek onderwezen door een eigen gitaarschool in Hoorn op te richten. Ondernemerschap heeft hem de waarde van marketing laten zien, wat hem ertoe heeft gebracht om andere ondernemers te helpen met hun online communicatie en webhostingdiensten. Als auteur heeft Timber zijn creativiteit toegepast in het schrijven van 'Knippen in het Engels', een woordenboek voor kappers, gebaseerd op een idee van zijn kapster. Kijk Maar Even" is de titel van zijn recentste boek en het gaat over het schrijfproces. Zijn talent voor het vertellen van verhalen komt ook naar voren in zijn blog, waar hij sinds 2018 korte verhalen, anekdotes en filosofisch getinte observaties deelt. Deze schrijft hij voornamelijk in de trein, terwijl hij door het land reist als ZZP'er. Sinds 2023 heeft Timber zijn schrijftalent ingezet als columnist voor het Hoorns Nieuwsblad, waar hij een humoristische en soms brutale kijk op de wereld deelt. Als bestuurslid van Stichting Kunst in de Kas sinds 2017, blijft hij bijdragen aan het creatieve landschap door een platform te bieden voor regionale kunstenaars. Kortom, Timber Povee is een creatieve kracht met een divers scala aan talenten en een passie om anderen te helpen in hun eigen creatieve en ondernemende reizen.