Alarm

In de bioscoop

In De Kleine Zeemeermin betovert Ariël de prins met haar gezang op het strand, waarna de zeeheks haar stem steelt en later hetzelfde doet. In de nieuwe versie van De Kleine Zeemeermin wordt het woord 'sirene' expliciet genoemd in de dialoog, als verwijzing naar de Griekse mythologie. Mijn dochter en haar vriendin naast me in de bioscoop zijn natuurlijk niet bezig met verwijzingen naar de oude Grieken, maar ze zingen lekker mee: "Diep in de zee, diep in de zee!"

De oorverdovende sirene

Maar papa valt het wel degelijk op want die wordt eens per maand om 12:00 abrupt en ongevraagd herinnerd aan deze mythologie, wanneer zijn telefoon plotseling een afschuwelijk geluid maakt, vlak voordat de oorverdovende sirene begint, pal naast zijn werkruimte. Dan hoor ik toch liever de Kleine Zeemeermin of desnoods de zeeheks.

Crisissen

Het is duidelijk dat mijn generatie, de generatie van mijn ouders en de generatie van mijn kinderen in roerige tijden leven. Een tijd van crisissen: de bankencrisis, de woningmarktcrisis, de stikstofcrisis, de energiecrisis, de toeslagcrisis, oorlog in Europa en natuurlijk corona! We zijn verdeeld geraakt, failliet geraakt, van de straat gehaald, op straat gezet, gemuilkorfd, bedrogen en voorgelogen. Families zijn uit elkaar gereten, ziekenhuizen overspoeld, en niet te vergeten de torenhoge inflatie.

Oh ja, het milieu

In al deze crisissen hebben we heftige journaals gezien, florerende supermarkten, verhitte tv-discussies, persconferenties, politieke schandalen en sociale media vol met complotdenkers en nepnieuws. We zijn bang gemaakt door een seksistische Amerikaanse president, opgevolgd door een veel te oude man, en ondertussen hebben we een dictator in Europa die met bommen loopt te gooien. We leven in een wereld waarin zelfs de jongste mensen geen grip kunnen krijgen op de nieuwste ontwikkelingen in technologie. Oh ja, en het milieu lijkt er achteraan te bungelen als het vijfde wiel aan de wagen.

Maar te midden van dit alles is het geen enkele keer nodig geweest om de sirene aan te zetten! 

Piep en knor

Gelukkig niet natuurlijk maar iets zegt me dat als de aanleiding dermate ernstig is om de sirene op een andere dag dan maandag te luiden het mosterd na de maaltijd is. Dan hoor je nog even een korte huil, piep en knor. Waarna de sirenepaal als een verslagen zeeheks de zojuist geslagen krater in stort. En dan … niets. Rust en stilte. En misschien … misschien dan hoor je als je goed luistert het gezang, zachtjes en betoverend, de sirene van een jonge zeemeermin die zich dan eindelijk onder de mensen durft te begeven.


Geen zin in lezen? Laat je hieronder voorlezen!


Lees de krant digitaal >>

Over de schrijver
Timber Povee is een creatieve duizendpoot. Zijn passie voor schrijven en muziek ontstond al op jonge leeftijd, met verhalen vanaf zijn tiende en een gitaarvaardigheid ontwikkeld vanaf zijn twaalfde. Deze vroege creatieve uitingen hebben hem geleid naar muzikale projecten zoals Vanonder en Olieplatform, die variëren van Nederlandstalige blues en rock tot akoestische Gipsy Jazz. Na een periode als docent, heeft Timber zijn liefde voor muziek onderwezen door een eigen gitaarschool in Hoorn op te richten. Ondernemerschap heeft hem de waarde van marketing laten zien, wat hem ertoe heeft gebracht om andere ondernemers te helpen met hun online communicatie en webhostingdiensten. Als auteur heeft Timber zijn creativiteit toegepast in het schrijven van 'Knippen in het Engels', een woordenboek voor kappers, gebaseerd op een idee van zijn kapster. Kijk Maar Even" is de titel van zijn recentste boek en het gaat over het schrijfproces. Zijn talent voor het vertellen van verhalen komt ook naar voren in zijn blog, waar hij sinds 2018 korte verhalen, anekdotes en filosofisch getinte observaties deelt. Deze schrijft hij voornamelijk in de trein, terwijl hij door het land reist als ZZP'er. Sinds 2023 heeft Timber zijn schrijftalent ingezet als columnist voor het Hoorns Nieuwsblad, waar hij een humoristische en soms brutale kijk op de wereld deelt. Als bestuurslid van Stichting Kunst in de Kas sinds 2017, blijft hij bijdragen aan het creatieve landschap door een platform te bieden voor regionale kunstenaars. Kortom, Timber Povee is een creatieve kracht met een divers scala aan talenten en een passie om anderen te helpen in hun eigen creatieve en ondernemende reizen.